Od pewnego czasu możemy wychodzić z naszych domów nie tylko w celach zarobkowych, ale również w celach rekreacyjnych (rząd zniósł część obostrzeń). Proponuję zatem pomyśleć o następnym sezonie jesienno - zimowym i już dziś wzbogacić naszą apteczkę w naturalne specyfiki.

Mniszek lekarski

Przełom maja i kwietnia to doskonały czas aby wykonać samodzielnie bardzo prosty lek, który przede wszystkim pomoże nam w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem (mokry, suchy) oraz wspomoże trawienie i pobudzi wydzielanie soków żółciowych . Pamiętajmy jednak, że nasz surowiec musi pochodzić z czystych terenów. Kwiaty mniszka działają: przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i moczopędnie, ale w lecznictwie może być wykorzystana nawet cała roślina razem z korzeniami.
Nasz syrop będzie zawierał wiele witamin: A, z grupy B, C oraz minerały tj magnez, żelazo, potas i krzem.

 

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego (in. nazywany miodkiem) – porcja wystarcza na wykonanie ok. 2 słoików

  • 300-500 kwiatów mniszka (można oderwać zielone części ze spodniej strony kwiatów = syrop nie będzie miał posmaku goryczki)
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • sok z 2 cytryn

 

Przygotowanie:

  1. Zbieramy kwiaty (z czystych terenów)
  2. Odcinamy zielone części kwiatów (nie musimy, jeśli nie przeszkadza nam lekko gorzkawy smak)
  3. Zalewamy wodą same koszyczki
  4. Gotujemy ok. 20 minut, studzimy i wstawiamy na 24 godz. do lodówki
  5. Na następny dzień gotujemy całość jeszcze raz, studzimy i przecedzamy przez gazę apteczną do garnka
  6. Dodajemy cukier i sok z cytryny
  7. Gotujemy do uzyskania konsystencji syropu (gęsta i płynna jak miód)
  8. Gorący miodek przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i gotowe!

Nie musimy pasteryzować, duża zawartość cukru zahamuje rozwój bakterii.

 

Dawkowanie:
W przypadku infekcji stosujemy u dzieci i dorosłych 1-4 łyżeczek na dzień (można podawać od razu lub dodawać np. do herbaty)
W przypadku problemów z trawieniem stosujemy 1 łyżeczkę przed posiłkiem (max 3/doba)

 

Przeciwwskazania:
Diabetycy, wrzodowcy
Okres przydatności:
Ok. 12 miesięcy

 

Życzę owocnych zbiorów, pysznego miodku i dużo odporności! Ja już dziś zabieram się do pracy!

Autor: Jolanta Sobańska

Możesz być także zainteresowany