Przełom kwietnia i maja  to doskonały czas aby wykonać samodzielnie bardzo prosty lek, który przede wszystkim pomoże nam w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem (mokry, suchy) oraz wspomoże trawienie i pobudzi wydzielanie soków żółciowych. 

Mniszek lekarski

Pamiętajmy jednak, że nasz surowiec musi pochodzić z czystych terenów. Kwiaty mniszka działają: przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i moczopędnie, ale w lecznictwie może być wykorzystana nawet cała roślina razem z korzeniami. Nasz syrop będzie zawierał wiele witamin: A, z grupy B, C oraz minerały tj. magnez, żelazo, potas i krzem.

 

Przepis na syrop z mniszka lekarskiego (in. nazywany miodkiem) – porcja wystarcza na wykonanie ok. 2 słoików:

  • 300-500 kwiatów mniszka (można oderwać zielone części ze spodniej strony kwiatów = syrop nie będzie miał posmaku goryczki),
  • 1 litr wody,
  • 1 kg cukru,
  • sok z 2 cytryn.

 

Przygotowanie:

  1. Zbieramy kwiaty (z czystych terenów).
  2. Odcinamy zielone części kwiatów (nie musimy, jeśli nie przeszkadza nam lekko gorzkawy smak).
  3. Zalewamy wodą same koszyczki.
  4. Gotujemy ok. 20 minut, studzimy i wstawiamy na 24 godz. do lodówki.
  5. Na następny dzień gotujemy całość jeszcze raz, studzimy i przecedzamy przez gazę apteczną do garnka.
  6. Dodajemy cukier i sok z cytryny.
  7. Gotujemy do uzyskania konsystencji syropu (gęsta i płynna jak miód).
  8. Gorący miodek przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i gotowe!

Nie musimy pasteryzować, duża zawartość cukru zahamuje rozwój bakterii.

 

Dawkowanie:
W przypadku infekcji stosujemy u dzieci i dorosłych 1-4 łyżeczek na dzień (można podawać od razu lub dodawać np. do herbaty).
W przypadku problemów z trawieniem stosujemy 1 łyżeczkę przed posiłkiem (max 3/doba).

 

Przeciwwskazania:
Diabetycy, wrzodowcy
Okres przydatności:
Ok. 12 miesięcy

 

Życzę owocnych zbiorów, pysznego miodku i dużo odporności!

Autor: Jolanta Sobańska

Możesz być także zainteresowany