Pamiętajmy jednak, że nasz surowiec musi pochodzić z czystych terenów. Kwiaty mniszka działają: przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i moczopędnie, ale w lecznictwie może być wykorzystana nawet cała roślina razem z korzeniami. Nasz syrop będzie zawierał wiele witamin: A, z grupy B, C oraz minerały tj. magnez, żelazo, potas i krzem.
Przepis na syrop z mniszka lekarskiego (in. nazywany miodkiem) – porcja wystarcza na wykonanie ok. 2 słoików:
- 300-500 kwiatów mniszka (można oderwać zielone części ze spodniej strony kwiatów = syrop nie będzie miał posmaku goryczki),
- 1 litr wody,
- 1 kg cukru,
- sok z 2 cytryn.
Przygotowanie:
- Zbieramy kwiaty (z czystych terenów).
- Odcinamy zielone części kwiatów (nie musimy, jeśli nie przeszkadza nam lekko gorzkawy smak).
- Zalewamy wodą same koszyczki.
- Gotujemy ok. 20 minut, studzimy i wstawiamy na 24 godz. do lodówki.
- Na następny dzień gotujemy całość jeszcze raz, studzimy i przecedzamy przez gazę apteczną do garnka.
- Dodajemy cukier i sok z cytryny.
- Gotujemy do uzyskania konsystencji syropu (gęsta i płynna jak miód).
- Gorący miodek przelewamy do gorących słoików, zakręcamy i gotowe!
Nie musimy pasteryzować, duża zawartość cukru zahamuje rozwój bakterii.
Dawkowanie:
W przypadku infekcji stosujemy u dzieci i dorosłych 1-4 łyżeczek na dzień (można podawać od razu lub dodawać np. do herbaty).
W przypadku problemów z trawieniem stosujemy 1 łyżeczkę przed posiłkiem (max 3/doba).
Przeciwwskazania:
Diabetycy, wrzodowcy
Okres przydatności:
Ok. 12 miesięcy
Życzę owocnych zbiorów, pysznego miodku i dużo odporności!