Powszechnie uznaje się słodycze za produkty kariogenne, ponieważ zakwaszają jamę ustną, tworząc tym samym środowisko sprzyjające rozwojowi próchnicy. Poza dużą zawartością cukru, problem również stanowi kleista konsystencja wielu produktów jak np.: „krówek” czy batoników.
Jaki zatem należy mieć stosunek do czekolady? Badania przeprowadzone przez Department of Pediatric Dentistry w Marmara University wzięły pod uwagę znaczenie teobrominy, czyli alkoloidu purynowego, który stanowi około 2% ziarna kakao. Okazuje się, że posiada właściwości odbudowujące szkliwo zębów i to w stopniu wyższym niż fluor! Pozwoliło to na wprowadzenie teobraminy jako popularny składnik dodawany do środków do higieny jamy ustnej. Równie ciekawym faktem jest zauważalne działanie wybielające na zęby. Dodatkowym autem jest całkowicie naturalne pochodzenie tego składnika.
Podsumowując: stosowanie lub spożywanie produktów zawierających teobraminę może wykazywać działanie profilaktyczne w stosunku do próchnicy. Ważnym aspektem jest jednak to, aby wybierać produkty wysokiej jakości, a w przypadku czekolady aby miały dużą zawartość kakao a minimalną zawartość cukru. No i najważniejsza zasada: „We wszystkim trzeba zachować umiar” .