Napoje energetyczne zawierają substancje stymulujące układ nerwowy, które skutecznie niwelują poczucie zmęczenia i osłabienia, ale ich efekty są nietrwałe. Znacznie zdrowszą a przede wszystkim bardziej skuteczną opcją jest sięgnięcie po jedzenie dodające energii.
Orzechy - to wspaniały pomysł na jedzenie dodające energii. Przede wszystkim, zawierają one bardzo dużo magnezu. Są bardzo odżywcze. Znajdziesz w nich mnóstwo tłuszczy nienasyconych, które są konieczne do sprawnego, optymalnego funkcjonowania organizmu.
Gorzka czekolada - czekolada o zawartości kakao na poziomie co najmniej 60% jest idealną przekąską, która doda Ci energii i poprawi Twój nastrój. Zawiera odpowiednią ilość minerałów i białka, które wspierają ochronę układu odpornościowego, działają jak antyoksydanty i pomagają zwiększyć produkcję serotoniny i endorfin (hormonów szczęścia).
Mango - owoce te, to niezastąpione źródło witaminy C, miedzi, magnezu i potasu. Razem z cukrami, składniki te sprawiają, że po te egzotyczne owoce możesz sięgać zawsze wtedy, kiedy brakuje Ci sił. Mango to idealne jedzenie dodające energii!
Miód - jeśli będziesz jadł(a) łyżkę miodu rano oraz kolejną popołudniu, Twoje ciało otrzyma niezbędną, świetnie zbilansowaną dawkę witamin, minerałów, antyoksydantów oraz niezbędną porcję energii. Szybko pozbędziesz się poczucia zmęczenia!
Jeżeli natomiast chcemy na dłużej skumulować energię możemy sięgnąć po filiżankę ziół, które sprawią że nasz organizm będzie funkcjonował na prawidłowych obrotach. Zioła na energię powinno się stosować regularnie, w sposób długotrwały. Bezpośrednio wpływają na organizm, zwiększając produkcję energii, ale jednocześnie dostarczają mu ważnych związków i usuwają niedobory (to jedna z przyczyn zmęczenia).
Żeń-szeń właściwy (Panax ginseng) - jego korzeń to skarbnica ginsenozydów i innych związków aktywnie czynnych. Wśród szeregu dobroczynnych właściwości żeń-szenia kluczowe jest zwiększenie energii i niwelowanie zmęczenia fizycznego i psychicznego. Ponadto roślina poprawia koncentrację i działa odmładzająco.
Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis) – w Polsce jest głównie znany jako przyprawa. Tymczasem to wartościowy naturalny lek. Ziele rozmarynu ma silnie pobudzające działanie, dlatego naparu nie powinno się pić wieczorem. Przeciwdziała osłabieniu i zwiększa witalność.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) – napary z ziela mają wszechstronne zastosowanie (m.in. pomagają przy schorzeniach układu pokarmowego). Jednocześnie to bogate źródło mikroelementów. Zawiera dużo żelaza, czyli pierwiastka, którego niedobór jest jedną z przyczyn zmęczenia.
Różeniec górski, złoty (Rhodiola Rosea) –w rejonach Syberii traktowany jako panaceum na choroby. Ma zdolność do zwiększania energii, wydolności fizycznej, a przy tym poprawia samopoczucie i niweluje stres. Różeniec górski zapobiega obniżeniu nastroju i chorobom depresyjnym.
Zioła na witalność powinno się stosować regularnie. Można korzystać jednocześnie z kilku ziół, pamiętając, aby po 2-3-miesięcznej kuracji na 1-2 miesiące zrezygnować z danego gatunku. Silnie działające rośliny, np. nasiona guarany można także spożywać doraźnie, np. przed planowanym dużym wysiłkiem fizycznym.
W zależności od potrzeb, każdy powinien znaleźć coś dla siebie… Powodzenia!
A jeśli jesteś zainteresowany(a) nie tylko ziołami dodającymi energii ale także innymi, zapraszamy na kierunek technik farmaceutyczny. Tu poznasz wszystkie tajniki ziół…