Koniec maja, początek czerwca to doskonały czas, żeby zebrać surowiec potrzebny do zrobienia kolejnego syropu, który na pewno przyda nam się jesienią lub zimą. Wszyscy wiemy, że syrop sosnowy to doskonały lek na kaszel. 

Sosna

Postaram się wyjaśnić w prosty sposób, w jaki sposób możemy go sami zrobić w domu oraz jakie posiada właściwości.

 

Działanie:

Syrop z młodych pędów sosny ma działanie wykrztuśne, upłynniające flegmę, odkażające, bakteriobójcze, wspomagające leczenie górnych i dolnych dróg oddechowych oraz (o czym nie wszyscy wiedzą) działa pobudzająco na trawienie.

 

Składniki czynne:

  • olejek eteryczny (sosnowy) – będzie wykazywał działanie wykrztuśne,
  • flawonoidy – działają moczopędnie, rozkurczająco, przeciwzapalnie,
  • gorycze – to one właśnie w niewielki sposób pobudzają trawienie,
  • witamina C – wszyscy znamy jej właściwości,
  • dużo soli mineralnych – regulują gospodarkę wodną organizmu.

 

Do zrobienia syropu potrzebujemy:

  • młode pędy sosny długości około 5-15cm (około 2-3kg) – miękkie i nie zdrewniałe,
  • pamiętamy, że zbieramy tylko z czystych terenów (i nie z lasów państwowych),
  • zrywamy tylko i wyłącznie pędy boczne (nie możemy zaszkodzić rosnącemu drzewu),
  • cukier ok. 2-3 kg,
  • większy słój.

 

W jaki sposób wykonujemy syrop?

  1. Zrywamy młode pędy sosny, rozkładamy i pozostawiamy je na 2-3 godzinki (aby pozbyć się niechcianych lokatorów) albo opłukujemy 2,3 – krotnie.
  2. Pędy układamy w słoiku i przesypujemy warstwą cukru najlepiej w stosunku 1:1.
  3. Na górę nasypujemy dosyć sporo cukru.
  4. Jeśli syrop jest przeznaczony tylko dla dorosłych – można dodać ok. 5 łyżek spirytusu na litr, który przyspieszy ekstrakcję i zapobiegnie pleśnieniu.
  5. Tak przygotowane słoiki ustawiamy najlepiej na parapecie w słońcu (żeby cukier się rozpuścił) na ok. 2-3 tygodnie.
  6. Codziennie syropem potrząsamy, odkręcamy, mieszamy (żeby nam nie spleśniał).
  7. Jeśli pędy opadną, dosypujemy cukru, który ułatwia ekstrakcję czynnych składników i zapobiega pleśnieniu.
  8. Syrop trzeba na koniec przecedzić przez gazę do wyparzonych słoików.
  9. Słoiki najlepiej zapasteryzować na małym ogniu przez ok. 30 min.
  10. Jeśli syrop jest dobrze zrobiony, to nie trzeba pasteryzować.

GOTOWE!

 

Przechowywanie:

  • dzięki dużej zawartości cukru nawet do 12 miesięcy,

 

Stosowanie:

  • od 3 roku życia 1-3 razy dziennie 5ml, czyli łyżeczkę,
  • można poradzić się też lekarza.

 

Przeciwwskazania:

  • diabetycy,
  • osoby uczulone.

 

Życzę owocnych zbiorów, pysznego syropu i dużo odporności!

Autor: Jolanta Sobańska

Możesz być także zainteresowany