Postaram się wyjaśnić w prosty sposób, w jaki sposób możemy go sami zrobić w domu oraz jakie posiada właściwości.
Działanie:
Syrop z młodych pędów sosny ma działanie wykrztuśne, upłynniające flegmę, odkażające, bakteriobójcze, wspomagające leczenie górnych i dolnych dróg oddechowych oraz (o czym nie wszyscy wiedzą) działa pobudzająco na trawienie.
Składniki czynne:
- olejek eteryczny (sosnowy) – będzie wykazywał działanie wykrztuśne,
- flawonoidy – działają moczopędnie, rozkurczająco, przeciwzapalnie,
- gorycze – to one właśnie w niewielki sposób pobudzają trawienie,
- witamina C – wszyscy znamy jej właściwości,
- dużo soli mineralnych – regulują gospodarkę wodną organizmu.
Do zrobienia syropu potrzebujemy:
- młode pędy sosny długości około 5-15cm (około 2-3kg) – miękkie i nie zdrewniałe,
- pamiętamy, że zbieramy tylko z czystych terenów (i nie z lasów państwowych),
- zrywamy tylko i wyłącznie pędy boczne (nie możemy zaszkodzić rosnącemu drzewu),
- cukier ok. 2-3 kg,
- większy słój.
W jaki sposób wykonujemy syrop?
- Zrywamy młode pędy sosny, rozkładamy i pozostawiamy je na 2-3 godzinki (aby pozbyć się niechcianych lokatorów) albo opłukujemy 2,3 – krotnie.
- Pędy układamy w słoiku i przesypujemy warstwą cukru najlepiej w stosunku 1:1.
- Na górę nasypujemy dosyć sporo cukru.
- Jeśli syrop jest przeznaczony tylko dla dorosłych – można dodać ok. 5 łyżek spirytusu na litr, który przyspieszy ekstrakcję i zapobiegnie pleśnieniu.
- Tak przygotowane słoiki ustawiamy najlepiej na parapecie w słońcu (żeby cukier się rozpuścił) na ok. 2-3 tygodnie.
- Codziennie syropem potrząsamy, odkręcamy, mieszamy (żeby nam nie spleśniał).
- Jeśli pędy opadną, dosypujemy cukru, który ułatwia ekstrakcję czynnych składników i zapobiega pleśnieniu.
- Syrop trzeba na koniec przecedzić przez gazę do wyparzonych słoików.
- Słoiki najlepiej zapasteryzować na małym ogniu przez ok. 30 min.
- Jeśli syrop jest dobrze zrobiony, to nie trzeba pasteryzować.
GOTOWE!
Przechowywanie:
- dzięki dużej zawartości cukru nawet do 12 miesięcy,
Stosowanie:
- od 3 roku życia 1-3 razy dziennie 5ml, czyli łyżeczkę,
- można poradzić się też lekarza.
Przeciwwskazania:
- diabetycy,
- osoby uczulone.
Życzę owocnych zbiorów, pysznego syropu i dużo odporności!