Bolesność zębów pojawia głównie w kontakcie z słodkimi lub kwaśnymi pokarmami, a także jako reakcja na zimno lub ciepło. Często odczuwana jest również w trakcie szczotkowania zębów. Skłonność do nadwrażliwości zębów najczęściej wynika z dwóch czynników:
- Recesja dziąseł - czyli „obniżenie” dziąseł, na skutek czego szyjki zębowe ulegają odsłonięciu i stają się wrażliwe na działanie czynników zewnętrznych. Jedną z przyczyn recesji jest nieprawidłowa technika szczotkowania zębów (np. zbyt intensywne szorowanie twardym włosiem szczoteczki).
- Kwasowa erozja szkliwa - zniszczenie warstwy szkliwa na zębach w wyniku działania kwasów pojawiających się w jamie ustnej. Wówczas zęby pozbawione są swojej najmocniejszej, ochronnej warstwy. Erozję szkliwa może wywołać nieprawidłowa dieta bogata w kwaśne lub zbyt słodkie produkty tj. napoje gazowane, soki owocowe itd. Schorzenia układu pokarmowego, którym towarzyszy zgaga lub refluks będą także zakwaszać jamę ustna i niszczyć szkliwo.
Najistotniejsza kwestią w zwalczaniu nadwrażliwości są regularne wizyty w gabinecie stomatologicznym gdzie zostaną ustalone dokładne przyczyny i sposoby zwalczania problemu. Istnieje jednak kilka dobrych nawyków, które wdrożone mogą złagodzić nieprzyjemne odczucia:
- Do codziennego szczotkowania należy używać szczoteczki o miękkim włosiu, która stosowana bez nadmiernego nacisku, będzie dokładnie oczyszczać zęby przy okazji nie kalecząc dziąseł.
- Kwaśne lub gazowane napoje korzystniej jest pić przez rurkę, aby zęby miały z nimi jak najmniejszy kontakt.
- Jeżeli to możliwe, należy przepłukać usta wodą po spożyciu kwaśnych pokarmów.
- W przypadku odczuwania suchości jamy ustnej, należy zwiększyć ilość wypijanej wody niegazowanej w ciągu dnia, co pomoże nawilżyć zęby.
- Warto unikać długotrwałego stosowania past wybielających zęby.
Pamiętajmy, że nadwrażliwość zębów choć uciążliwa, to jest możliwa do wyleczenia. Warto zadbać o zdrowie szkliwa i dziąseł, aby móc bez przeszkód cieszyć się ulubionymi pokarmami i uśmiechać szeroko.